kvinnor som lämnat avtryck i historien


Simone De Beauvoir
Föddes 1908 i Paris. Hennes far sade till henne "du har en mans hjärna". Hon var en utomordentlig student som utmärkte sig.
Simone var bland annat författare och feminist. Hon skrev boken Det andra könet som är en klassiker i feministiska cirklar (har ej läst den, ÄN). Du har väl hört citatet "Man föds inte till kvinna, man blir det"
Hon var dock inte enbart engagerad i feminism, hon belyste även de äldres situation i samhället.
Hennes roman Mandarinerna vann 1954 Goncourtpriset, som är det mest prestigefyllda litteraturpriset i Frankrike.
Hon är begravd bredvid Jean-Paul Sartre (som jag förstått att hon hade ett förhållande med, sexuellt men som övergick i intellektuellt när Sartre blev impotent?)


Ada Lovelace
Föddes 1815 i England. Hon var en genialisk matematiker och hon har skrivit en algoritm (??) som betraktas som världens första datornprogram.
(Tyvärr är jag otroligt dåligt insatt i sådana här grejer, och detta är en text kortare än hon är värd, men att kvinnan förtjänar enormt mer uppmärksamhet skulle jag vilja påstå. Hon var långt före sin tid, och även om differenseringsmaskinen uppfanns av en manlig vän var hon definitivt med och utvecklade den. Jag uppmanar er till mer läsning om kvinnan, något jag skall ta och göra när skolan är helt klar!)


Alva Myrdal
Föddes i Sverige 1902. Var statsråd samt mottagare av Nobels Fredspris 1982.
Hon studerade mycket psykologi samt var politisk aktiv. Hon och maken Gunnar Myrdal skrev tillsammans boken Kris i befolkningsfrågan. Boken talar om att föräldrar och samhället ska dela på ansvaret för barn genom barnpedagoger. De båda makarna var även positivt inställda till tvångssterilisering. Alva var invovlverad i skolsystemet vi har idag med 9 års skolgång, kritisk mot dåtidens "dagis" samt hade höga positioner inom FN, de högsta en kvinna haft vid det laget. Hon medverkade också i striden för kvinnors rättigheter, då de skulle gynna barn. Olof Palme talade vid hennes begravning.


Marie Curie
Föddes i Polen 1867. Hon var kemist och fysiker och vann två nobelpris. 1903 fick hon nobelpriset med sin make och en annan snubbe, då var hon ändå den första kvinnan att vinna ett nobelpris, detta för deras forskning kring radioaktivitet. Hon fick sedan ett för sin upptäckt av radium och polonium. Hon är fortfarande den enda kvinnan som vunnit två.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback